P+R Noorderhelling is onderdeel van het gebied Stadionpark aan de zuidkant van Rotterdam. De vestiging van GAMMA zat enkele honderden meters verderop toen een paar jaar geleden het traject werd ingezet om de bouwmarkt te verplaatsen. ‘De keuze voor de plek was eigenlijk vrij snel gemaakt, maar toen moesten we goed gaan kijken naar de invulling ervan’, vertelt Laurens Miedema, Manager Marketing & Communicatie GAMMA bij Intergamma, het moederbedrijf van Gamma.
Nieuwe locatie
De gemeente Rotterdam en Intergamma kwamen met elkaar in gesprek toen de ontwikkeling van Stadionpark startte. Op de plek van de toenmalige vestiging van de GAMMA zou het nieuwe stadion van Feyenoord komen. Dus moest er worden gezocht naar een nieuwe locatie. Die locatie werd gevonden daar waar P+R Noorderhelling al zat. Een grote parkeerplaats waar mensen hun auto konden parkeren om met het OV de stad in te gaan. Miedema vertelt: ‘En toen ontstond er een gesprek: hoe kunnen wij hier het beste invulling aan geven? Zowel voor onze vestiging als voor het mobiliteitsvraagstuk waar de gemeente mee kampte’. Al snel werd architect Wim de Bruijn gevraagd mee te denken over het ontwerp en stapte Dunavast in als ontwikkelaar en grondeigenaar. De nieuwe locatie van de vestiging past precies in één van de belangrijke waarden voor bouwmarktklanten: bereikbaarheid.
Goede bereikbaarheid
‘Een bouwmarkt valt of staat bij goede bereikbaarheid’, zegt Miedema. ‘Onze klanten komen vrijwel altijd met de auto, dus onze locatie is key. Mensen moeten voor de deur kunnen parkeren en ook gemakkelijk weer weg kunnen rijden naar huis. Deze P+R sluit daar dus perfect op aan.’ Dat de vestiging ook voor mensen uit de stad makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer, is voor Intergamma mooi meegenomen. ‘Met het deelvervoer wat hier beschikbaar is, maak je het voor mensen uit de stad ook een stuk makkelijker om te komen. Je komt hier met de tram (23 richting Beverwaard), ze kopen hier hun klusmaterialen en die kunnen ze met deelvervoer naar huis brengen.’ Een echte win-win situatie dus.
Je auto opladen tijdens bezoek aan de winkel
Maar Intergamma kijkt ook naar duurzaamheid. Niet alleen met hun aanbod in de winkels, of ook waar de vestigingen worden gebouwd en met welke materialen. Nee, ook hierin komt het thema mobiliteit weer terug. ‘Bij de bouwmarkt komen -net als bij alle GAMMA’s- op termijn snellaadpalen, zodat onze bezoekers ook hun auto kunnen opladen terwijl ze aan het winkelen zijn.’
Dubbel grondgebruik
Intergamma heeft een langdurig contract afgesloten met Dunavast, de eigenaar van de grond en het pand. Samen met de gemeente Rotterdam huren zij waardoor er ook duurzaam met de grond wordt omgegaan. Collega Pim Pierrot, Directeur Real Estate Services bij Intergamma, geeft aan dat hij toekomst ziet in dergelijke constructies. ‘Intergamma pakt graag haar maatschappelijke rol door goed te kijken hoe er zo duurzaam mogelijk met grondgebruik kan worden omgegaan.’ Miedema vult aan: ‘In een verdichtend land willen wij voorloper zijn door te kijken en mee te denken in het verbinden van functies.’ Pierrot laat weten dat hij deze Mobiliteitshub inmiddels al als voorbeeld heeft gebruikt bij andere steden. ‘Ik zie zeker een vervolg door onze vestigingen te koppelen aan mobiliteitsfuncties.’
Past een mobiliteitshub ook binnen de ambities van jouw gemeente? Neem dan contact op met Dunavast.
Hoge Rijndijk 306A
2314 AM Leiden