_Binnen 10 minuten op de Coolsingel

De verouderde parkeerplaats P+R Noorderhelling in Stadionpark was toe aan een opknapbeurt eén voor de GAMMA moest een nieuwe locatie worden gevonden. Daarbij had de gemeente Rotterdam een mobiliteitshub nodig aan de zuidkant van de stad. Al snel sloegen de gemeente en de GAMMA de handen ineen. ‘Er is weinig ruimte in de stad, daarom zagen we een oplossing in ‘meervoudig grondgebruik’. Door meerdere functies te combineren, maken we op een duurzame manier gebruik van deze nieuwe locatie aan de Noorderhelling,’ legt Sander Geenen, Programmamanager Stadionpark/Feyenoord City, uit.

Binnen 10 minuten in het stadscentrum
Ondanks dat Rotterdam van oudsher een echte autostad is, zet de gemeente met haar ‘Rotterdamse Mobiliteits Aanpak’ (RMA) een stap richting een autovrijer stadscentrum. ‘Met de komst van de Mobiliteitshub Rotterdam kunnen mensen aan de zuidkant van de stad nu makkelijk hun auto gratis parkeren om vervolgens naar De Kuip of Ahoy te vervolgen. Óf met de hogesnelheidstram de stad in te gaan. Binnen tien minuten sta je op de Coolsingel. Tegelijkertijd laad je hier je elektrische auto op. Op dit moment telt de hub 18 laadpalen, die in de toekomst worden uitgebreid tot 80 stuks’, voegt Geenen toe.

Duurzame relatie met Dunavast
Al snel in het proces haakten de architect Wim de Bruijn en Dunavast aan. De Bruijn ontwierp de mobiliteitshub met op de begane grond het nieuwe filiaal van de GAMMA en daarboven een drielaagse parkeergarage. ‘Door de hoogte in te gaan, creëren we veel meer parkeerplekken dan voorheen, zo’n 500 in totaal.’ Dunavast stapte in het project en kocht de gemeentelijke grond aan. En heeft met de gemeente een huurcontract van tientallen jaren afgesloten, om zo samen een duurzame relatie op te bouwen.

Het gezamenlijk belang voor ogen gehouden
Over het ontwerp van de mobiliteitshub is de gemeente enorm te spreken. ‘Er is geprobeerd zo duurzaam mogelijk te bouwen, door veel met prefab materialen en staal te werken. Hierdoor verliep de bouw relatief voorspoedig. In januari 2021 zijn we begonnen en slechts 13 maanden later openen we deze mooie mobiliteitshub in Rotterdam.’, zegt Geenen. ‘Dat komt zeker ook door goede samenwerking. Want ‘Iedereen had het einddoel voor ogen en er was veel aandacht voor het gezamenlijk belang’.

Iconische uitstraling
Tot slot wil Geenen ook nog iets kwijt over de ledverlichting. ‘Het is natuurlijk prachtig dat we daar op nationale feestdagen de Nederlandse vlag op kunnen laten ‘wapperen’. Maar ook als Feyenoord thuis speelt en de fans hier parkeren, kunnen wij ze met de rood-witte kleuren van Feyenoord verwelkomen.’ In de ogen van Geenen valt de Mobiliteitshub Rotterdam zeker in het rijtje van iconische gebouwen van Rotterdam.

Past een mobiliteitshub ook binnen de ambities van jouw gemeente? Neem dan contact op met Dunavast.

Hoge Rijndijk 306A
2314 AM Leiden